Forum Forum Akwarystyczne Strona Główna Forum Akwarystyczne
Forum Ogolne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dieta Odchudzajaca

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Akwarystyczne Strona Główna -> Dietetyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Seba
Administrator



Dołączył: 11 Lip 2005
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wisłoka Dębica

PostWysłany: Czw 2:22, 14 Lip 2005    Temat postu: Dieta Odchudzajaca

Masz problemy z nadwagą? O to opis kilkunastu diet ( ogólny rozpis ). Wedlug kolejności:

..::Diety dobre i skuteczne, gwarancja straty wagi w szybkim czasie::..

-Dieta 1000 kcal - tygodniowo 0,5-1 kg !!
-Dieta 1200 kcal - podony ubytek wagi, lecz gorszy
-Dieta amerykańska - miesięcznie 4-5 kg !!
-Dieta Andersona - w 14 dni 2kg !!
-Dieta Atkinsa - w dwa tygodnie 5 kg !!
-Dieta bioskładnikowa - w tydzień 3 kg !!
-Dieta błyskawiczna - w przeciągu 3-4 dni 3 kg !!
-Dieta Cambridge - tygodniowo 2,5 kg !!
-Dieta chronometryczna - w miesiac 2-3 kg !!
-Dieta Colette Lefort - tygodniowo 1 do 1,5 kg !!
-Dieta dla niecierpliwych - dziennie 0,5 kg !!
-Dieta dobrych kalorii - miesięcznie 4 kg !!
-Dieta Diamondów - poczatkowo nawet do 0,5 kg dziennie, nastepnie ok 2kg tygodniowo

..::Ciekawsze z diet::..

-Dieta Hollywoodzka - nie znam strat w kg
-Dieta jogurtowa - j/w
-Dieta Montignaca - j/w
-Dieta niskocholesterelowa -j/w
-Dieta makrobiotyczna - j/w
-Dieta księżycowa - j/w
-Dieta prezydencka ( kapuściana ) - j/w
-Dieta śródziemnomorska - j/w
-Dieta dr. Kwaśniewskiego (Żywienie optymalne) - j/w

..::Diety dla danych grup krwi::..

-Grupa 0
-Grupa A
-Grupa AB
-GrupaB



Życze miłego czytania




To są tabele wartości odżywczych, któe będą wam pomocne w tworzeniu owych diet !!
[link widoczny dla zalogowanych]



Dieta 1000 kcal

SPADEK WAGI

Tygodniowo 0,5 ? 1 kg
Główną przyczyną otyłości i nadwagi jest nadmierne spożycie energii w stosunku do potrzeb organizmu oraz zbyt mała aktywność fizyczna. Dlatego modyfikacja tych czynników jest podstawą udanego odchudzania.

Co można jeść?

Wszystkie niezbędne dla organizmu składniki ? białka, tłuszcze, węglowodany ? tylko w odpowiednio mniejszej ilości. Jeść zwłaszcza warzywa, owoce, ryby, wędliny drobiowe. Trzeba liczyć kalorie, gdyż należy przestrzegać wartości kalorycznej posiłków:

Śniadanie I około 200 kcal

Śniadanie II około 150 kcal

Obiad ? 350 kcal

Podwieczorek ? 100 kcal

Kolacja ? 200 kcal

Nie wolno jeść!

Tłustych mięs i wędlin, pełnotłustego mleka i jego przetworów, słodyczy, chipsów, słonych orzeszków.




Dieta 1200 kcal

Założenia:
Jak sama nazwa wskazuje dostarcza dziennie 1200 kcal (a więc poniżej dziennego zapotrzebowania). Sekret tej diety to spożywanie niedużych porcji, jedzonych pięć razy w ciągu dnia, co trzy godziny o tej samej porze, co pozwola na oszukanie głodu. Dania zawierają odpowiednią ilość pełnowartościowego białka i minerałów. Stosując dietę, można pić bez ograniczeń niegazowaną wodę mineralną, najlepiej jednak na kilka minut przed lub dwie godziny po jedzeniu (podobnie jak pozostałe napoje). Jeśli stosujemy dietę dłużej niż tydzień, w kolejnych tygodniach powinno się zastąpić posiłki mięsne rybnymi. Ryby powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu. Mają wiele pełnowartościowego białka oraz korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Dieta 1200 kcal nie powinna być stosowana dłużej niż 1 miesiąc, można ją powtórzyć dopiero po 2-3 miesiącach.

Przykład:
I śniadanie:
Do wyboru
1. 2 kromki razowego chleba żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewką, groszkiem i odrobiną jogurtu 0% tłuszczu.
2. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 łyżkami płatków owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych ogórków.
3. 2 kromki razowego chleba żytniego, 50 g tuńczyka w sosie własnym, pomidor, 150 g sałatki z kiszonych ogórków i cebuli.
4. 2 kromki pumpernikla z 40 g pasty z ziarnistego serka twarogowego i pomidora, posypanej szczypiorkiem, niepełna szklanka mleka.
5. 2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan 200 g kefiru.
6. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrębami pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem szynki drobiowej, pomidor.
7. Omlet na parze z 2 jajek, łyżki mąki i mleka z 2kromkami żytniego chleba razowego 100 g sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, szklanka kakao.

II śniadanie:
Do wyboru
1. 20 g serka czosnkowego o zawartości do 30% tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko.
2. Sałatka owocowa z kiwi, połowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
3. 100 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2 łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki.
4. Kromka chleba chrupkiego, plasterek szynki drobiowej, pół papryki czerwonej.
5. 180 g sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomidora.
6. Kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego twarożku, jabłko.
7. 150 g kefiru 0% tł. z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut.

Obiad:
Do wyboru
1. Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100 g polędwicy z ruszt, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 150 g surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150 g kalafiora z wody z odrobiną masła.
2. Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i odrobiną mleka 1,5%, tł. 100 g indyka pieczonego w folii z brzoskwinią i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g surówki z selerów, jabłek i marchwi.
3. Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180 g gołąbków z mięsa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej.
4. Talerz krupniku z 30 g kaszy i włoszczyzny 100 g kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g gotowanej marchewki, 100 g surówki z cykorii z odrobiną cukru, sokiem z cytryny, natką pietruszki.
5. Talerz zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu gotowaną na włoszczyźnie, zabielanej mlekiem, 100 g dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków puree, 100 g surówki z marchwi i jabłka, 100 g surówki z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy.
6. Talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczyźnie i zabielanej odrobiną mleka, 200 g cielęciny duszonej z warzywami, 50 g fasolki szparagowej, 30 g kaszy gryczanej, 200 g surówki z marchewki i jabłek.
7. Talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie, 150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g ciemnego ryżu, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny jogurtu naturalnego.

Podwieczorek:
1. Szklanka kefiru, kiwi.
2. Kromka pieczywa chrupkiego z 30 g serka ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek.
3. Pół szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi.
4. 100 g jabłka tartego z marchewką, pomarańcza.
5. 150 g owoców sezonowych, 100 g serka waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych.
6. Jogurt.
7. Szklanka soku pomarańczowego.

Kolacja:
1. 2 małe ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i pomidorów, 100 g surówki z czerwonej kapusty z cebulą i odrobiną oliwy z oliwek.
2. 160 g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy, mandarynka.
3. 2 kromki razowego chleba ze 100 g sałatki śledziowej (gotowany ziemniak, śledź w oleju, cebula, zielony groszek, odrobina jogurtu).
4. 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba żytniego, kiwi.
5. 200 g ryżu zapiekanego z warzywami, żółtym serem i groszkiem konserwowym.
6. 200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba chrupkiego, jabłko.
7. Kromka chleba grahama z 80 g dorsza wędzonego,170g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek.




Dieta amerykańska


STRATA WAGI

4 ? 5 kg w ciągu miesiąca

Twórcą tej diety jest dr Johan Hempere, ekspert do spraw żywienia, działał także w Holywood. Jego dieta należy do diet niskokalorycznych 1200 ? 1500 kcal. Dziennej liczby kalorii nie trzeba zmniejszać drastycznie już od początku kuracji, lecz można to robić stopniowo, np. o 200 kcal co tydzień. Pozwala to przyzwyczaić się do mniejszych porcji jedzenia bez dominującego uczucia głodu. Poza tym jadłospis musi zawierać następujące składniki:

Kiełki ? bogate w składniki odżywcze, które występują w idealnych proporcjach ? cynk, wit. E, białko, żelazo, magnez i potas.

Otręby ? dzięki nim w przewodzi pokarmowym rozwija się mikroflora bakteryjna, która syntetyzuje wiele witamin m.in. wit. K, a także usuwa z jelit nie strawione resztki.

Drożdże ? są jednym z nielicznych dostarczycieli chromu, regulującego poziom cukru we krwi.

Jogurt ? zawiera specyficzną mikroflorę, pomocną w trawieniu.

Cebula ? m.in. zapobiega zakrzepom, poprawia stan włosów i paznokci.

Dieta ta nie tylko pozwala schudnąć, ale także oczyszcza organizm, poprawia stan zdrowia. Przy stopniowym zmniejszaniu liczby kalorii, najlepiej można określić optymalną dla siebie wartość energetyczną posiłków, pozwalającą na utrzymanie wagi na stałym poziomie.

Przykładowy jadłospis:

1. śniadanie: 4 łyżeczki ziaren pszenicy zmiksowane z łyżeczką miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką naturalnego jogurtu i 3 posiekanymi orzechami laskowymi

2. śniadanie II: 2 kromki pieczywa razowego lub pełnoziarnistego ? bez masła, ? szklanki świeżych kiełków oraz do wyboru: 100g chudego sera białego, 50g wędzonej chudej ryby, jajko na twardo.

3. obiad: chude mięso z rusztu 150g, kromka chleba pełnoziarnistego, cebula pieczona na ruszcie lub gotowana na parze lub sałatka z cebuli posypana miętą, ? szklanki kiełków

4. podwieczorek: szklanka odtłuszczonego lub chudego jogurtu

5. kolacja: 2 szklanki surowych lub gotowanych warzyw z sosem vinegret, posypane 2 łyżkami otrąb

6. przed snem: napój drożdżowy (łyżeczka drożdży, rozpuszczona w szklance wrzątku lub gorącego mleka).



Dieta Andersona

STRATA WAGI

2 kg w 14 dni

Opracowana przez Henry L.N. Andersona dieta, należy do modnych od kilku lat tzw. diet rozłącznych. Ich zwolennicy twierdzą że przyczyną tycia jest sposób odżywiani polegający na nieprawidłowym zestawianiu produktów. Ponieważ do trawienia białek i węglowodanów orgranizm potrzebuje zupełnie innych enzymów, jedzenie np. chleba z wędliną czy mięsa z makaronem sprawia że żaden ze składników nie jest należycie strawiony. W efekcie w organizmie gromadzą się toksyny odkładane w tkance tłuszczowej.

Co jemy?

Dieta ta oparta jest na świeżych owocach, warzywach i orzechach. Dopuszcza mięso, ryby i sery, chociaż można z nich zrezygnować. Nie obowiązują ograniczenia ilościowe, konieczne jest przestrzeganie zasad dotyczących kolejności jedzenia poszczególnych produktów oraz ich zestawiania.

Od 0:00 do 12:00

Wolno jeść tylko owoce i pić soki wyciśnięte ze świeżych owoców.

Od 12:00 do 16:00

W południe wypijamy sok warzywny, 30 minut później można zacząć jeść sałatki warzywne ? w dowolnej ilości, których podstawą powinna być zielona sałata. Zakazane są wszelkie sosy, także na bazie jogurtu czy oliwy z oliwek. Po południu wolno jeść orzechy, pestki dyni i słonecznika.

Od 16:00 do 20:00

Możemy jeść wszystko w ilościach wystarczających do zaspokojenia głodu, ale ... !!!!!!

po pierwsze: po zjedzeniu owoców musimy odczekać do następnego posiłku co najmniej ? godziny

po drugie: nie wolno łączyć białek z węglowodanami tzn. np. mięsa, ryb i serów z ziemniakami, kaszą, pieczywem i makaronem.

Ostatni posiłek jemy o godzinie 20:00

Przez cały dzień przestrzegamy następujących zasad:

- jemy wtedy, gdy jesteśmy głodni

- nie pijemy bezpośrednio przed w trakcie i zaraz po posiłku

- wykluczona jest kawa, herbata, alkohol, woda gazowana i kupowane soki




Dieta Atkinsa
STRATA WAGI

5kg w ciągu 2 tygodni

Robert C. Atkins, lekarz, twórca tej dość kontrowersyjnej diety, jest założycielem i dyrektorem Centrum Medycyny Komplementarnej w Nowym Jorku. Jego zdaniem, aby skutecznie walczyć z otyłościa i nadwagą, nie trzeba zmniejszać ilości jedzenia. Wystarczy ograniczyć spożycie węglowodanów, podstawowego paliwa energetycznego, a przez to zmusić organizm do spalania nagromadzonego tłuszczu. Podczas 2 tygodniowej diety nie je się pieczywa, produktów zbożowych, warzyw zawierających skrobię, jogurtu, mleka i owoców. Dzienny jadłospis nie może zawierać więcej niż 20 g węglowodanów. Mięso, wędliny, ryby i jaja można jeść w ilościach zaspokajającej głód, nie wolno ich jednak łączyć z produktami zawierającymi węglowodany. Ponieważ dieta drastycznie ogranicza ilość spożywanych warzyw i owoców, podczas jej stosowania należy przyjmować preparaty witaminowo ? mineralne.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: jajecznica lub jajka sadzone z bekonem, szynką lub kiełbasą, kawa bezkofeinowa lub herbata

Obiad: wędliny, kurczak pieczony lub smażony, rosół drobiowy, mała porcja surówki, woda mineralna niegazowana

Kolacja: pasztet z kurzych wątróbek, stek, surówka z sosem vinegret, bita śmietana bez cukru

W ciągu dnia: wędliny jako przekąski, woda mineralna, nie słodzona kawa, herbata




Dieta bioskładnikowa

STRATA WAGI

3 kg w tydzień

Przez 7 dni dostarcza organizmowi dużej dawki substancji, które skutecznie wspomagają spalanie tłuszczu i pozwalają pozbyć się nadmiaru wody. Dzięki temu wyglądamy i czujemy się znacznie lepiej.

Przy tak skonstruowanej diecie istotne jest nie tylko samo liczenie kalorii. Każdy dzień ma swój składnik dominujący, którego zadaniem jest wzmocnienie efektu odchudzania przez wymuszenie szybszej przemiany materii. Jednocześnie organizm oczyszcza się ze złogów toksyn, dlatego dla utrzymania dobrego wyglądu skóry dobrze jest włączyć do programu zabiegi pielęgnacyjne i niezbyt forsowne ćwiczenia. Dieta ma działanie podobne do głodówki, dlatego nie powinno się jej przedłużać. Jeżeli zależy nam na utracie większej ilości kilogramów, lepiej zrobić co najmniej tygodniową przerwę i powtórzyć cały program. Przy wykonywaniu ćwiczeń fizycznych nie należy się zbytnio forsować.

ZABRONIONE !!!!

Sól, alkohol, kawa

Dozwolone:

W dowolnej ilości świeże zioła, woda mineralna, sok z pomarańczy

1 dzień ALGI (jod)

śniadanie: sałatka z jabłka, kiwi i dowolnych owoców sezonowych, szklanka naparu z alg

obiad: 200g dowolnej ryby morskiej (duszonej, pieczonej w folii lub z rusztu), średnia główka sałaty lub podobna ilość surowego szpinaku z dodatkiem kilku kropli octu balsamicznego, szklanka naparu z alg

kolacja: jabłko, szklanka naparu z alg

2 dzień WARZYWA (potas)



śniadanie, obiad i kolacja koktajl warzywny; w ciągu dnia herbata bez cukru ? owocowa i woda mineralna

KOKTAJL WARZYWNY (3 porcje)

150g szpinaku

pęczek pietruszki

3 łodygi seler naciowego

6 marchewek

łyżka oleju z kiełków pszenicy

zmiksować, dodać posiekanego pomidora bez skórki i łyżkę świeżej bazylii i PALCE LIZAĆ !!!!!!

3 dzień KOKTAJL MLECZNY (serotonina)

śniadanie, obiad, kolacja koktajl mleczno ? bananowy

KOKTAJL MLECZNY (na cały dzień)

Zmiksować 2 banany z ? mleka 1,5%, uzupełnić mlekiem do 1,5 litra; w ciągu dnia 2 banany

4 dzień SZPARAGOWY (przyspieszanie przemiany materii)

śniadanie: sałatka z 4 ugotowanych szparagów (zielonych) i pomidora

obiad: szparagowe risotto

kolacja: krem ze szparagów (6 białych szparagów zmiksować ), szparagi można zastąpić brokułami, kalafiorem lub kalarepką

SZPARAGOWE RISOTTO

3 łyżki ryżu

6 szparagów

2 łyżki posiekanej natki

ryż zalać gorącą wodą, dodać pokrojone szparagi, zamieszać i pozostawić na wolnym ogniu, gotować 20 minut, dolewając wody w miarę potrzeby mniej więcej 1 cm nad powierzchnią.

5 dzień ZIEMNIACZANY (łagodzimy uczucie głodu)

śniadanie: duży ziemniak ugotowany w łupinie, łyżka posiekanych ziół (koperek, szczypiorek)

obiad: duży ziemniak pieczony, łyżka chudego twarożku wymieszana z łyżką chudego jogurtu (w poznańskim tzw. pyry z gzikiem J), świeże zioła do smaku

kolacja: zupa ziemniaczana (pokrojony ziemniak ugotować z gałązką kopru i kilkoma ziarnami pieprzu)

w ciągu dnia: sok z kwaszonej kapusty lub niegazowana woda mineralna wymieszana pół na pół z sokiem jabłkowym



6 dzień CYTRUSOWY (witamina C)

śniadanie, obiad, kolacja owoce cytrusowe w dowolnej ilości, 3 szklanki świeżo wyciśnietego soku

w ciągu dnia: do picia yerba mate (zmniejsz uczucie głodu)

7 dzień RYŻOWY (powrót do normalności)

śniadanie: szklanka ugotowanego ryżu z truskawkami, kiwi lub ananasem

obiad: ryż z chińskimi warzywami, sałatka z żółtej i czerwonej papryki

kolacja: szklanka ugotowanego ryżu i szklanka chudego mleka

w ciągu dnia: szklanka zielonej herbaty

RYŻ Z CHIŃSKIMI WARZYWAMI

1 ? 2 szklanki pokrojonymi warzyw sezonowych

szklanka ugotowanego ryżu

łyżka oleju

przyprawy: roztarty ząbek czosnku, 1cm utartego korzenia imbiru lub ? łyżeczki imbiru w proszku, łyżeczka sosu sojowego




Dieta błyskawiczna

STRATA WAGI

3 kg w ciągu 3-4 dni

Jedna z tzw. szybkich diet. Jej podstawą jest koktajl warzywny, którego szklankę należy wypijać na pół godziny przed każdym posiłkiem. Poza tym wolno jeść warzywa (surowe i gotowane) oraz niewielkie ilości węglowodanów (ryż, pieczywo pełnoziarniste) i chudego sera. Jak każdą dietę o drastycznie zmienionej liczbie kalorii, najlepiej przeprowadzić w czasie weekendu. Dieta dostarcza dużej ilości błonnika i witamin. Można ją traktować jako dietę oczyszczającą. Nie należy jej przedłużać żeby nie wywołać efektu jo-jo (szybkie tycie po stracie kilogramów).

Śniadanie: 100g chudego sera białego z dowolną ilością rzodkiewek

II śniadanie: 2 jabłka i pomarańcza

Obiad: szklanka ugotowanego ryżu, wymieszanego z dowolną ilością groszku i kukurydzy oraz łyżeczką masła

Kolacja: mała główka sałaty z pomidorem, ogórkiem i cebulą, 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego

KOKTAJL WARZYWNY

3 marchewki

? selera

mała cebulka

4 ?5 pomidorów bez skórki

zmiksować i dopełnić wodą do 1 litra, podawać schłodzony ponieważ lepiej syci




Dieta Cambridge

STRATA WAGI

2,5 kg na tydzień

Dieta która wymaga konsultacji ze specjalistą. Jest to tzw. dieta ostatniej szansy, raczej dla osób otyłych a nie z nadwagą. Należy do diet bardzo niskokalorycznych 400 ? 500 kcal. Przygotowana przemysłowo, zawiera wszystkie elementy właściwego żywienia: białko, małą ilość węglowodanów i tłuszczu, błonnik, witaminy i substancje mineralne w dawkach odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu organizmu. Może ona stanowić wyłączne źródło odżywiania. Lub może być łączona z konwencjonalnym posiłkiem.

Posiłki diety stanowią napoje i zupy (słodkie, słone, zimne, gorące) w formie sproszkowanej przygotowane przez zmieszanie ich z wodą.

Dietę prowadzi się pod fachowym nadzorem konsultantów, zawsze po wywiadzie dotyczącym stanu zdrowia, jeżeli jest to konieczne po dodatkowej konsultacji lekarskiej.




Dieta chronometryczna

STRATA WAGI

2 ? 3 kg miesięcznie

Jest to raczej sposób odżywiania niż dieta

Bierze się w niej pod uwagę zmiany aktywności organizmu zależnie od pory dnia i nocy. Podstawowa zasada brzmi: możesz jeść wszystko (oczywiście bez przejadania się), ale nie o każdej godzinie. Wewnętrzny zegar, który programuje nasze działanie, ma ogromny wpływ na tycie i chudnięcie. Nie jest obojętne np. dla przemiany tłuszczów i węglowodanów, czy jemy o 10:00 czy o 20:00. Rano organizm je spala, a wieczorem ... magazynuje. Kromka chleba z nutellą zjedzona o 17:00 powędruje prosto w biodra, ale taka sama kanapka przed południem prawie nie zostawi śladu na sylwetce. Cały sekret polega więc na tym, aby unikać jedzenia kalorycznych produktów po południu i wieczorem. Alarm powinien włączać się o godzinie 14:00 ? od tej pory trzeba powiedzieć stop wielu pokarmom. Wszystkie posiłki, łącznie z obiadem do którego siadamy przed 14:00, muszą dostarczyć organizmowi 70% dziennej porcji energii. To co zjadamy między 14:00 a położeniem się spać, nie powinno zawierać więcej niż 30% potrzebnych kalorii. Dieta chronometryczna jest naukową wersją przysłowia, które mówi, że aby być zdrowym i szczupłym, należy jeść śniadanie jak król, obiad jak bogacz a kolację jak biedak.

Wszystko co jemy po 21:00 tuczy podwójnie !!!!!!!!

Ogólne zasady:

7:00 ? 10:00 wędliny i tłuste mięso

9:00 ? 22:00 ryby, produkty mleczne, jajka i chude mięso

7:00 ? 16:00 zboża i ich przetwory (ryż, makaron, płatki, kasze)

7:00 ? 10:00 pieczywo

7:00 ? 17:00 pomarańcze, grejpfruty, kiwi, jabłka, gruszki, ananasy, morele, melony, arbuzy, truskawki

7:00 ? 12:00 owoce wysokokaloryczne i suche (banany, winogrona, awokado, figi, orzechy, rodzynki, migdały, pestki słonecznika i dyni)

12:30 ? 15:00 buraki, brokuły, brukselka i suche strączkowe

12:30 ? 22:00 wszystkie pozostałe warzywa





Dieta Colette Lefort
STRATA WAGI

1 ? 1,5 kg tygodniowo

Francuska dietetyczka nie zaleca ograniczania ilości jedzenia. Przestrzega jednak przed najadaniem się do syta, jeśli chcemy schudnąć. Oto zasady:

- węglowodany i białka możemy łączyć ze wszystkimi warzywami i z większością owoców ? oprócz bananów

- do przygotowania potraw nie używamy jednocześnie oleju i margaryny, smalcu i masła, smalcu do smażenia i śmietany do zabielenia

- do posiłku pijemy gorzką kawę lub herbatę, między posiłkami ? wodę mineralną

- zabronione są sosy- oprócz vinegret, słodycze i alkohol

Dietę tą można z powodzeniem stosować zarówno żywiąc się w domu, jak i ?na mieście?. Pozwala chudnąć stopniowo, ale dzięki temu wyklucza efekt jo-jo.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: sałatka owocowa, jogurt odtłuszczony, herbata lub kawa (mogą być ze słodzikiem) lub płatki zbożowe z sezonowymi owocami, herbata lub kawa

Obiad: ryba pieczona w piecyku lub w folii, warzywa na parze, gotowana fasolka szparagowa lub ciemny makaron z olejem, czosnkiem, pieprzem tureckim i warzywami na parze oraz sałata z sosem vinegret

Kolacja: cielęcina z kabaczkiem z rusztu, przesmażone fasolka szparagowa lub ciemny ryż z warzywami, przyprawiony sokiem cytrynowym




Dieta dobrych kalorii STRATA WAGI

4 kg w ciągu miesiąca
Jej autorem jest biochemik Philip Lipetz, profesor na amerykańskim State University School of Medicine w Ohio. Jego zdaniem diety niskokaloryczne, w których nie zadbano o prawidłowy dobór potraw, nie mogą być skuteczne. Dzieje się to tak dlatego, że produkty o tej samej liczbie kalorii mają różną zdolność do odkładania się w postaci tłuszczu. Innymi słowy: 100 kcal pochodzących z wieprzowiny tuczy bardziej niż 100 kcal pochodzących z soi. Od dawna wiadomo, że ograniczenie liczby kalorii w diecie wywołuje w organizmie tendencję do gromadzenia zapasów. Lipetz zauważył jednak, że podobne zjawisko pojawia się także przy diecie, w której przeważa białko zwierzęce i tłuszcze. Tym można wytłumaczyć np. fakt, że osoby odżywiające się w sposób tradycyjny mają problemy z utrzymaniem linii, nawet jeżeli jedzą niewiele. A zatem najlepszym sposobem utraty wagi jest wybieranie tylko właściwych potraw, czyli używając określenia Lipetza ? dobrych kalorii. Unikać należy złych kalorii, to znaczy produktów, w których ponad 31% energii pochodzi z tłuszczu (patrz tabela).

Dieta jest przyjazna, nie wymaga ograniczania wielkości porcji, a pozwala chudnąć, o ile rzeczywiście przestrzega się jej zasady. Może być stosowana przez dłuższy czas, jako nowy, zdrowy sposób odżywiania, także przez młode mamy.

Zasady diety:

1) przez pierwsze 2 tygodnie jemy jak najmniej białka zwierzęcego

2) śniadania i przekąski komponujemy tylko z dobrych kalorii (tabela), na obiad czy kolację można jeść złe, ale tylko w połączeniu z dobrymi w proporcji 1:4

3) w jednym posiłku nie łączymy białka zwierzęcego z węglowodanami i owocami

4) uzupełniamy dietę odpowiednimi preparatami witaminowo ? mineralnymi, pamiętając że szczególnie potrzebne są witaminy A, C, E oraz magnez, potas, miedź i chrom.




Dieta dla niecierpliwych

STRATA WAGI

0,5 kg dziennie

Prawdziwa dieta cud, choć wymaga wielu wyrzeczeń. Codziennie tylko 800 kcal i nic więcej!!! Śniadania do 250 kcal, obiady do 200 kcal, kolacje do 300 kcal.


Jeżeli jesz za dużo niewłaściwych węglowodanów, trzustka zaczyna wydzielać w nadmiarze insulinę i podnosi się poziom cukru we krwi. Insulina hamuje wytwarzanie lipazy rozkładającej tłuszcze. Komórki tłuszczowe wątroby i mięśni przyzwyczajają się do podwyższonego poziomu insuliny i z czasem stają się niewrażliwe na normalny poziom cukru we krwi. Wskutek tego powstaje uczucie ciągłego głodu. Gdy chcesz zahamować nadmierne wydzielanie insuliny, wystrzegaj się produktów, które podnoszą poziom cukru. Na przykład kupując musli, zwracaj uwagę aby nie zawierało cukru, miodu, natomiast pieczywo wybieraj razowe, ponieważ zawiera dużo błonnika.

Śniadania:

1) bagietka z ogórkiem i jajkiem na twardo, kawa lub herbata bez mleka i cukru

2) kanapka z twarożkiem (2 kawałki chleba) z pomidorem

3) sałatka owocowa ? 30 dag melona miodowego, 15 dag truskawek, zmieszać z pół kubka jogurtu

Obiady:

1) kolorowa sałatka z tuńczykiem - 5 dag sałaty, pół żółtej papryki, pomidor, pokroić dodać tuńczyka w sosie własnym (puszkę), polać sosem gotowym z torebki

2) pomidory z serem owczym ? 20 dag pomidorów pokroić, 4 dag oliwek, 3 dag sera owczego, skropić sokiem z cytryny, do tego kromka chleba lub bagietka

3) sałatka z papryki, kukurydzy i jajka ? po pół czerwonej i żółtej papryki, czerwona cebula, pokroić drobno, zmieszać z 5 dag kukurydzy, skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem do smaku i do tego plasterki ugotowanego na twardo jajka.

Kolacje:


1) krewetki z sałatą 10 dag krewetek, zmiażdżony ząbek czosnku, łyżka oliwy, 5 dag sałaty lodowej, polać sosem z torebki rozrobionym z 2 łyżkami wody

2) zapiekane warzywa z parmezanem ? żółta papryka, 15 dag cukini, cebula, 10 dag pieczarek, 10 dag pomidorów, 5 dag kukurydzy, piec w folii aluminiowej z łyżeczką masła, ząbkiem czosnku, bazylią świeżą, na końcu posypać parmezanem

3) stek z pomidorami ? 10 dag steku, 20 dag pomidorów, por, ząbek czosnku, obsmażyć w łyżeczce oliwy, doprawić


Napoje poprawiające nastrój:


1) drink sorbetowy ? 200 ml soku cytrynowego, 2 małe kulki sorbetu cytrynowego, przybrać listkami mięty

2) pomarańczowa mrożona herbata ? 250 ml herbaty mrożonej, połowę pokrojonej w plasterki pomarańczy, kostkę lodu

3) drink melonowo ? limetkowy ? 15 dag kulek z melona, 5 kostek lodu, 150 ml lemoniady niskokalorycznej

4) drink ogórkowy ? 5 dag ogórka zmiksować, dopełnić 100 ml piwa imbirowego




Dieta Diamondów

Założenia:
Dieta ta została opracowana przez Marylin i Harveya Diamondów z Instytutu Zdrowia w Santa Monica w Stanach Zjednoczonych. Jej podstawą są warzywa i owoce w różnej postaci, które dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Dzięki temu oprócz zrzucenia zbędnych kilogramów, można stosując dietę Diamondów poprawić wygląd skóry, paznokci i włosów. W pierwszym tygodniu stosowania kuracji można stracić nawet po 0,5 kg dziennie. W następnych tygodniach kuracji tempo chudnięcia jest wolniejsze - do 2 kg tygodniowo.
Podczas tej diety nie trzeba liczyć kalorii, należy jednak trzymać się zasady, że 60% energii dostarczanej przez pokarm ma pochodzić z węglowodanów, 30% z białka i tylko 10% z tłuszczu. Ponadto nie należy łączyć w jednym posiłku produktów wysokobiałkowych z bogatymi w skrobię (węglowodanowych). Trzeba też przestrzegać odpowiednich pór spożywania określonych produktów, tzn. węglowodany jeść na śniadanie i obiad, zaś białko na kolację. Poprawia to trawienie i przyspiesza metabolizm. Rano należy wypić szklankę świeżo wyciśniętego soku owocowego, trzeba całkowicie wyeliminować z diety cukry proste i alkohol. Codziennie powinno się zjeść co najmniej 2 porcje owoców, przy czym melony i arbuzy należy jeść przed innymi owocami i raczej unikać bananów. Pomiędzy posiłkami można pogryzać orzechy, jabłka, marchew, ananasy. Pić można tylko między posiłkami.

Przykład:
Śniadanie:
Do wyboru
1. Sok ananasowy, banan, truskawki.
2. Sok pomarańczowy, melon.
3. Sok truskawkowo-jabłkowy.
4. Melon, winogrona i figi.
5. Sok pomarańczowy, owoce.
6. Sok jabłkowy, jabłko z cynamonem.
7. Sok z mandarynek, brzoskwinia.

Obiad:
Do wyboru
1. Naleśniki faszerowane sałatką z 2 filiżanek sałaty, pomidora, 1/2 filiżanki kukurydzy, 1/4 filiżanki brokułów, łyżki majonezu i soku z cytryny.
2. Tost z brokułami, sałatą i ziołami.
3. Kanapka z kalafiorem. Ćwierć ugotowanego kalafiora wymieszać z łyżeczką soku z cytryny, solą i oregano. Położyć na pełnoziarnisty chleb tostowy. Do tego pomidor i kiełki sojowe.
4. Sałatka z awokado, majonezu, musztardy, soku z cytryny doprawiona solą i pieprzem.
5. 2-3 naleśniki z mąki kukurydzianej z pokrojonym w plastry awokado.
6. Pokrojony w plastry i upieczony na grillu ziemniak, główka sałaty.
7. Siekany kotlet wołowy, chleb pełnoziarnisty z łyżką majonezu i pomidorem.

Kolacja:
Do wyboru
1. Natarta ziołami ryba upieczona na grillu, gotowane szparagi oraz fasola.
2. Makaron w sosie grzybowym.
3. Chińska zupa. Posiekaną cebulę podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać 250 ml wody, filiżankę kukurydzy, 2 łyżeczki bulionu w proszku, pół łyżeczki sosu sojowego, 1/4 pęczka botwiny. Doprawić imbirem i przyprawą pięć smaków. Zagotować.
4. Kurczak z koperkiem. Posiekany koperek i pół cebuli poddusić na łyżeczce masła. Dodać odrobinę soku z cytryny i 10 dag piersi z kurczaka. Dusić 20 minut.
5. Ryba w sosie cytrynowo-koperkowym.
6. Zielona zupa. Na łyżeczce masła udusić po pół posiekanej cebuli, selera naciowego, marchwi, cukini i kapusty chińskiej. Dodać 10 dag szpinaku, 15 dag fasolki, 100 ml wody i przyprawy. Gotować 10 minut. Do tego pełnoziarnisty tost.
7. Makaron z warzywami. 10 dag makaronu ugotować. Wymieszać z łyżeczką oleju Podgrzanego z łyżeczką miodu, 50 ml wody, łyżeczką bulionu w proszku, posiekanym ząbkiem czosnku i sosem sojowym. Połączyć z pokrojoną cukinią, marchewką i kapustą pekińską. Gotować 5 minut.

Dieta Hollywoodzka

Założenia:
Dieta należy do diet niskokalorycznych 1200 ? 1500 kcal. Dziennej liczby kalorii nie trzeba zmniejszać drastycznie już od początku kuracji, lecz można to robić stopniowo, np. o 200 kcal co tydzień. Pozwala to przyzwyczaić się do mniejszych porcji jedzenia bez uczucia głodu. Poza tym jadłospis powinien zawierać następujące składniki: jogurt naturalny, cebula, otręby, drożdże, kiełki.
Podczas pierwszego tygodnia diety je się tylko owoce (np. 3 grejpfruty, 750 g truskawek, 250 g suszonych lub świeżych śliwek). W drugim i trzecim tygodniu wprowadzamy warzywa, chude mięso i produkty zbożowe. Zakazane są jajka i mleko. Potraw nie solimy. Między jedzeniem różnych rodzajów owoców zachować trzeba godzinną przerwę, a między owocami a mięsem dwugodzinną. Pijemy, jak podczas każdej diety wyszczuplającej, niegazowaną wodę mineralną lub słabą gorzką herbatę. Dieta hollywoodzka jest uboga w składniki odżywcze, więc należy ją stosować ostrożnie.

Przykład:
I śniadanie:
4 łyżeczki ziaren pszenicy zmiksowane z łyżeczką miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką naturalnego jogurtu i 3 posiekanymi orzechami laskowymi.

II śniadanie:
2 kromki pieczywa razowego lub pełnoziarnistego ? bez masła, 0,5 szklanki świeżych kiełków oraz do wyboru: 100g chudego sera białego, 50g wędzonej chudej ryby, jajko na twardo.

Obiad:
150g kurczaka ugotowanego lub z rusztu, kromka chleba pełnoziarnistego, pół główki sałaty.

Podwieczorek:
Jogurt naturalny lub kefir.

Kolacja:
2 szklanki surowych lub gotowanych warzyw z sosem vinegret, posypane 2 łyżkami otrąb.




Dieta jogurtowa

Założenia:
Dieta jogurtowa jest bogata w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor i witaminy. Zaleca się stosować tylko jogurty zawierające żywe kultury bakterii, które ułatwiają i przyspieszają trawienie. W tej diecie, oprócz wymienionych niżej owoców, pieczywa i innych składników, należy jeść następujące rodzaje jogurtów: naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu, odtłuszczony owocowy i owocowy o normalnej zawartości tłuszczu.

Przykład:
Śniadanie:
Do wyboru
1. 150 g jogurtu owocowego z 1/4 szklanki muesli, banan
2. 150 g jogurtu poziomkowego z 2 łyżkami otrąb pszennych, 2 mandarynki,
3. 150 g jogurtu wiśniowego z 2 łyżkami płatków kukurydzianych, duża gruszka,
4. 150 g jogurtu morelowego z ziarnami zbóż, jabłko.

Obiad:
Do wyboru
1. 200 g pieczonego dorsza z sosem jogurtowym (pół szklanki jogurtu light z drobno pokrojoną cytryną), gotowany ziemniak
2. 100 g pieczonej piersi kurczaka, 300 g (mrożonka) ugotowanego szpinaku, sos z pół szklanki jogurtu doprawionego ząbkiem czosnku i bazylią,
3. Pieczone udko kurczaka (100 g), 2 łyżki ryżu, ogórek pokrojony w plastry i polany sosem z pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżki bazylii lub mięty, szczypty soli, pieprzu i oregano,
4. 60 g pieczonego dorsza, pół szklanki ugotowanego makaronu, sos z 50 g jogurtu naturalnego, pokrojonego w kostkę pomidora, łyżki bazylii, szczypty soli i pieprzu, sałatka z ogórka kwaszonego i pokrojonej w piórka cebuli dymki, z łyżeczką oliwy z oliwek i łyżeczką soku z cytryny.

Kolacja:
1. 250 g sałatki z owoców, 50 g jogurtu naturalnego lub jajko na twardo, 2 pomidory i 1/4 czerwonej cebuli, pół grahamki,
2. 100 g wędzonego dorsza, sałatka z dużego pomidora, papryki, 5 dużych liści sałaty, połowy posiekanej małej czerwonej cebulki, zaprawiona 4 łyżkami jogurtu naturalnego wymieszanego z utartym ząbkiem czosnku i pieprzem, kromka chleba razowego z odrobiną margaryny,
3. 120 g befsztyka smażonego na odrobinie oleju rzepakowego, surówka z tartej marchwi i połówki jabłka, doprawiona łyżeczką oliwy z oliwek lub chrzanu, pół grahamki.




Dieta Montignac

Założenia:
Według jej twórcy, francuskiego lekarza Michaela Montignaca, tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. Na użytek tej teorii Montignac stworzył nowe pojęcie tzw. Indeks Glikemiczny (IG). Jest to możliwość podwyższania poziomu glukozy we krwi przez określone pokarmy. Indeks glikemiczny jest tym większy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez dany produkt. W diecie Montignaca węglowodany dzieli się na "dobre" (o niskim IG) i złe (o wysokim IG). Dobre to te, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi, czyli zboża nieoczyszczone, ryż pełnoziarnisty, warzywa strączkowe oraz większość warzyw i owoców. Złe to te, których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu glukozy we krwi, np. cukier, mąka, biały ryż, ziemniaki, kukurydza. Jedzenie węglowodanów o małym IG hamuje tycie (a wręcz powoduje chudnięcie), więc menu powinno bazować właśnie na nich. Montignac zaleca jadanie 3 posiłków dziennie i ewentualnie podwieczorku. Śniadanie ma być sute, obiad normalny, a kolacja lekka. Śniadanie powinno opierać się na "dobrych" węglowodanach z małą ilością produktów białkowych lub w ogóle bez nich (węglowodany IG=35 lub poniżej). Obiad, według Montignaca, ma składać się z potraw bogatych w białko i tłuszcz, a kolacja powinna być albo węglowodanowo-białkowa, albo białkowo-tłuszczowa, np. chleb i jogurt lub jajecznica na szynce. Podczas stosowania tej diety chudnie się powoli, ok. kilograma tygodniowo, ale za to trwale. Stopień trudności diety - marchew surowa ma 35 IG, a ta sama marchew ugotowana, ma już 85 IG. Planując tę dietę, trzeba korzystać ze szczegółowych tabel produktów z wyliczonym indeksem glikemicznym. Dietę może spróbować każdy, zwłaszcza osoby, które chcą się odzwyczaić od słodyczy i te ze skłonnością do cukrzycy.

Aby stosować się do wytycznych diety należy stosować nastepujące zasady:

Nigdy nie łączyć produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku,

Unikać jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych (pełne mleko, czekolada, awokado, wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki),

Wyeliminowanie z diety cukru (sacharozę),

Jeść chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie,

Wyeliminowanie z diety ziemniaków pod każdą postacią,

Wyeliminowanie z diety białego ryżu,

Makaron powinien być gotowany tylko na póltwardo (aldente) lub razowy,

Owoce jeść oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką,

Rezygnacja z alkoholu (w szczególności z piwa),

Unikanie mocnej kawy i herbaty,

Jeść co najmniej trzy razy dziennie, nie omijać posiłków,

Ograniczenie spożywania "złych" tłuszczów nasyconych, na korzyść "dobrych" nienasyconych,

W czasie posiłku nie pić wody, nie pić też bezpośrednio przed posiłkiem,

Nie spieszyć się jedząc, przeżuwać dokładnie każdy kęs,

Przygotowywać soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem,

Całkowicie wyeliminować słodzone napoje gazowane,

Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekać 3 godziny, zanim zje się coś zawierającego tłuszcze,

Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekać 4 godziny, zanim zje się coś zawierającego węglowodany,

Jeść warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp,

Między posiłkami pić wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów.




Dieta niskocholesterelowa

Założenia:
Dieta ta jest przeznaczona dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu i trójglicerydów, a także dla obciążonych ryzykiem zachorowania na chorobę niedokrwienną serca, zawałem, miażdżycą, udarem mózgu. Aby "uwolnić" się od "szkodliwego" cholesterolu należy również pamiętać o następujących sprawach: wysiłku fizycznym, który najlepiej "topi" cholesterol, unikaniu palenia papierosów i unikaniu palenia "biernego", unikaniu nadmiaru Słońca i unikaniu stresu.

Produkty zalecane w diecie:

-Pieczywo pełnoziarniste,
-Kefir, maślanka, jogurt naturalny,
-Chudy biały ser,
-Czerwone wino z dzikiej róży,
-Ryby pochodzenia morskiego: makrela, dorsz, śledź, łosoś, szprot, -sardynka (nie smażone),
-Oliwa tłoczona na zimno, olej rzepakowy tłoczony na zimno,
-Marchew, czosnek, cebula, buraki, kalafior, pomidory, dynia, szpinak, -kabaczki, brokuły, zielony groszek, fasola szparagowa, cykoria, sałata, -ziemniaki, kapusta,
-Jabłka, cytryny, winogrona, truskawki, arbuzy, morele, kiwi, brzoskwinie, -pomarańcze, maliny, porzeczki,
-Zupy owocowe i warzywne bez tłuszczu,
-Herbata zielona,
-Ryż brązowy i grube kasze,
-Naturalne (przecierane) soki owocowe i warzywne, napoje owocowe.
-Produkty dozwolone w diecie:
-Mleko niskotłuszczowe,
-Żywność pochodzenia morskiego,
-zekolada gorzka,
-Orzechy włoskie i laskowe,
-Pieczywo jasne,
-Olej sojowy, słonecznikowy, masło roślinne,
-Cukier,
-Kompoty, kisiele, musy, galaretki, budynie,
-Makaron bezjajeczny,
-hude mięso: cielęcina, wołowina, kurczaki, indyki w postaci: duszone, -gotowane, pieczone w folii, pergaminie, potrawki.

Produkty zabronione w diecie:

-Mleko tłuste,
-Ser biały tłusty, sery żółte, sery topione,
-Żółtko jaja,
-Podroby,
-Margaryna,
-Gęsi, kaczki,
-Ryby słodkowodne,
-Tłuste mięso,
-Śmietana,
-Łój, smalec, bekon,
-Zupy w proszku,
-Fast-foody,
-Frytki, placki ziemniaczane,
-Czekolada słodka, słodycze, czekoladki, ciastka, cukierki,
-Alkohol, kakao,
-Makaron jajeczny,
-Miód, dżem, marmolada,
-Napoje kolorowe, gazowane,
-Majonez,
-Pączki, ciastka przygotowywane na tłuszczu.




Dieta makrobiotyczna

Założenia:
Metodę makrobiotyczną opracował w roku 1911 George Oshawa. Dieta ta czerpie ze starożytnych zasad chińskiej medycyny (rękopisy wschodnie). Żywność dzieli się na Yin (odprężająca i chłodząca, reprezentuje pierwiastek żeński. Jest energią skierowaną na zewnątrz, czego rezultatem jest ekspansja i rozluźnienie, zimno, wilgoć, pasywność, ciemność oraz smak słodki) oraz Yang (wzmacniająca i ogrzewająca, reprezentuje pierwiastek męski, energia skierowana do wewnątrz, powodująca kurczenie się, ciepło, suchość, agresywność, jasność oraz smak słony), a proporcje w spożyciu zależą od nastroju i osobowości, przy czym celem jest osiągnięcie harmonijnej równowagi. Równowaga sił Yin i Yang to idealny stan, który znajduje odbicie w harmonii przyrody, a także stanie pełnego zdrowia. Choroba zaś pojawia się wtedy, gdy w organizmie równowaga tych sił zostaje zaburzona. Dzieje się tak pod wpływem klimatu, zanieczyszczenia środowiska, nieprawidłowego odżywiania się. Ponieważ nasze pożywienie zawiera różne proporcje obu pierwiastków, dzięki odpowiedniemu doborowi diety możemy zachować zdrowie. Oznacza to także utrzymanie szczupłej sylwetki. Dieta zawierająca dużo pierwiastka Yang (mięso, jaja, sól) może prowadzić do stanu organizmu, którego efektem jest wysokie ciśnienie krwi, agresja, nerwowość i nadpobudliwość. Za dużo Yin w pożywieniu (słodycze, nabiał, owoce) powoduje ogólne rozprężenie, odbiera motywację do działania, rozleniwia. Zadaniem diety makrobiotycznej jest więc bilansowanie yin i yang poprzez unikanie pokarmów "ekstremalnych'' na rzecz produktów neutralnych. Ponieważ jednak organizm przez cały czas podlega zakłócającym jego równowagę wpływom zewnętrznym, odżywianie się zgodnie z zasadami makrobiotyki jest ciągłym dążeniem do harmonii Yin i Yang. Dieta makrobiotyczna nie zawiera mięsa, drobiu, jajek ani przetworów mlecznych. W umiarkowanych ilościach są dopuszczalne ryby, skorupiaki i owoce. Makrobiotyka w założeniu zawiera mało tłuszczu a dużo złożonych węglowodanów. Jest bogata w błonnik, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Chociaż składniki makrobiotycznego jadłospisu są proste, niewykle ważnym elementem przygotowania posiłków jest odpowiednie gotowanie, które zmienia ich energię. Im dłużej składniki gotuje się (w wodzie lub na parze), tym więcej dodaje się do potrawy składnika Yang. Aby w jak najmniejszym stopniu zmienić właściwości pożywienia, najlepiej przygotować posiłek ze zbóż w szybkowarze, a warzywa jedynie zblanszować przez zanurzenie na kilka minut we wrzątku. W makrobiotyce nie ma jednak bardzo sztywnych reguł, które mówiłyby, co i kiedy trzeba jeść. Potrzeby są nie tylko kwestią indywidualną, ale zależą również od wielu czynników np. od aktywności fizycznej i pory roku. Zimą można pozwolić sobie na większe ilości produktów Yang. Można się rozgrzać, jedząc orzechy, ryby i sery, włączając do jadłospisu cebulę, paprykę, czosnek i zielone warzywa liściaste, ostre przyprawy. Podobnie działa wydłużenie czasu gotowania. Wiosną dozwolone są większe ilości produktów słodkich, ale mało kwaśnych (daktyle, marchew, miód). Latem produkty ochładzające - zawierające więcej Yin, a więc warzywa i owoce (ogórki, arbuzy, gruszki). Powinno się gotować krótko, a niektóre produkty jeść na surowo. Więcej też powinno się pić. Jesienią spożywa się więcej pokarmów Yang, a więc produkty raczej miękkie i wilgotne (rzodkiew, jabłka, brzoskwinie). Bardzo waznym elementem jest dokładne przeżuwanie. Ślina zobojętnia pokarm, który źle rozdrobniony zakwasza organizm. Wydłużenie czasu jedzenia zapobiega przejedzeniu, gdyż uczucie sytości pojawia się dopiero w 15-20 minut po posiłku, nie powinno sie jeść nigdy do syta i nie później niż trzy godziny przed snem. Dieta makrobiotyczna jest bardzo dobrą dietą dla pragnących oczyścić organizm i w ciągu 2 tygodni stracić około 5 kg. Źle skonstruowana może powodować anemię, zmęczenie, osłabienie. Nie jest odpowiednia dla osób z osteoporozą, mających kłopoty z przyswajaniem witamin i chorych na serce. Nie powinny jej stosować także kobiety w okresie menopauzy. Choć makrobiotycy odżywiają się tak całe życie, dietetycy radzą, żeby przejść na normalne, niskokaloryczne jedzenie po 2 miesiącach.

W diecie makrobiotycznej obowiązują następujące zasady:

Podstawę diety (50-60%), stanowią neutralne (zrównoważone) energetycznie, pełne (niełuskane) ziarna zbóż. Są źródłem węglowodanów złożonych, które dają długotrwałe uczucie sytości, a także poprawiającego trawienie błonnika. Należą do nich brązowy ryż, jęczmień, pszenica, żyto, owies, kukurydza i gryka,

Niezbędnego białka dostarczają przede wszystkim rośliny strączkowe (10-15%) soja i jej produkty, groch, fasola, ciecierzyca i soczewica oraz niewielkie ilości orzechów, nasion (słonecznik, dynia) i ryb o białym mięsie (halibut, pstrąg, dorsz, karp, sola, flądra). Produkty puszkowane są wykluczone,

Świeże warzywa stanowią 25-35% diety. Są źródłem nie tylko niezbędnych witamin, makro i mikroelementów, a także przeciwutleniaczy.
Najlepsze są kapustne i korzeniowe (np. sałata, kalafior, brokuły, por, marchew, seler). Ważne jest aby nie były to tzw. nowalijki i żeby warzywa były świeże. Warzywa które nie są wskazane to: ziemniaki, pomidory, papryka, cukinia i bakłażany,

Płynów dostarczają zupy (10% diety), przygotowywane na bazie warzyw lub fermentowanej soi, ograniczone ilości egzotycznych naparów (np. bancha, zwana także kukicha, a także herbata z prażonego ryżu lub jęczmienia) i niegazowanej wody mineralnej,

Świeże owoce są dopuszczone, ale z umiarem. Zaleca się spożywać owoce dostępne w danym sezonie i rezygnację z gatunków tropikalnych - mają one niekorzystne działanie, gdyż pochodzą z odmiennych stref klimatycznych. Nie zaleca się picia soków,

Napoje gazowane i stymulujące - kawa, herbata, aromatyczne napary ziołowe, alkohol oraz ostre przyprawy nie są wskazane, gdyż zakłócają w organizmie równowagę Yin i Yang,

Produkty konserwowane, zawierające chemiczne dodatki i silnie oczyszczone, rafinowane (biała mąka i wytwarzane z niej pieczywo, sól, cukier i słodycze) są bardzo Yin, dlatego powinno się ich unikać,

Produkty zwierzęce są wykluczone w diecie makrobiotycznej, gdyż są ekstremalnie Yang. Dotyczy to zwłaszcza czerwonego mięsa i tłuszczów zwierzęcych, a także jaj i większości produktów mlecznych,

Ponadto charakterystyczne dla diety makrobiotycznej są: fermentowana soja (miso, tamari), a także glony i wodorosty.

Przykład:
Śniadanie:
Płatki owsiane na wodzie, grzanka z ciemnego chleba z formy, posmarowana łyżeczką miodu, herbata lub napar ziołowy.

Obiad:
Zupa jarzynowa, sushi, tofu.

Kolacja:
Pulpety z prosa z warzywami, utarta rzodkiewka z podpieczonymi algami




Dieta księżycowa

Założenia:
Ludzie od dawna uważają, że zmiany faz księżyca mają duży wpływ na naszą kondycję, tak fizyczną jak i psychiczną. Może więc warto wziąć je pod uwagę podczas odchudzania. 28-dniowy cykl księżyca jest jednym z naturalnych rytmów biologicznych. Fakt ten wykorzystuje medycyna niekonwencjonalna, według której najzdrowsze jest życie w zgodzie z tymi rytmami. Wpływ księżyca na nasz organizm nie został naukowo udowodniony, jednak często odczuwamy go w codziennym życiu, gdy np. nie możemy zasnąć podczas pełni. Dieta księżycowa ma ułatwić organizmowi przyswajanie składników zgodnie z naturalnym rytmem. Dieta ta jest odpowiednia szczególnie dla tych, którzy nie mogą schudnąć pomimo stosowania zwykłych diet niskokalorycznych. Dopuszcza ona właściwie wszystkie pokarmy, jednak podczas jej stosowania nie wolno przekraczać podanego dziennego limitu kalorii (1000 przez pierwsze 2 tygodnie i 1200 przez kolejne 2). Nie powinno się w ogóle używać soli, zabronione są również słodycze.
Dieta składa się z trzech kolejnych faz:

Faza I ? przygotowanie:
Należy rozpocząć ją 4 dni przed pełnią. Każdy dzień diety zaczynamy od owoców. Można zjeść dowolną ich ilość, co najmniej do południa nie należy jeść nic innego. Potem jemy normalne posiłki. Oto owocowy jadłospis:
I dnia - świeży ananas
II dnia - arbuz
III dnia - truskawki i śliwki suszone
IV dnia - winogrona
Jeżeli któreś z tych owoców są niedostępne, można skrócić I fazę o dzień, w którym są proponowane.

Faza II ? odchudzanie:
Trzeba ją rospocząć w dniu pełni. Trwa 2 tygodnie. Ponieważ w tym czasie organizm pozostaje pod wpływem malejącego księżyca, łatwiej pozbywa się zbędnych kilogramów.

W ciągu tych 2 tygodni należy jeść 3 posiłki dziennie, nie przekraczać 1000 kcal, unikać słodyczy, tłustych serów i wędlin. Pomiędzy posiłkami można zjeść ewentualnie do 200 g warzyw i owoców. Należy wypijać 2 l niegazowanej wody mineralnej dziennie.

Faza III ? regeneracja:
Trwa kolejne 2 tygodnie, od nowiu do pełni. Teraz księżyca przybywa, więc i apetyt wzrasta. Dlatego można jeść nieco więcej kalorii dziennie do 1200.




Dieta prezydencka (kapuściana)

Założenia:
Kapusta stanowi cenne źródło witamin i innych niezbędnych dla organizmu związków. Może w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C. Zarówno świeża, jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze. Kapusta kiszona jest wyjątkowo mało kaloryczna: 100 g ma tylko 16 kcal.
Dieta zyskała popularność, dzięki plotce która mówiła że właśnie dzięki niej prezydent Kwaśniewski zyskał piękną figurę. Została opracowana dla pacjentów z problemami kardiologicznymi. Osoby, które ją stosowały chudną nawet do 5kg/tydzień, jednak większość z nich wróci do poprzedniej wagi (efekt Jojo). Polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, które wypełniają żołądek (według autorów likwidują także uczucie głodu). Bez ograniczeń można jeść zupę jarzynową (zupa powinna składać się zawsze z kapusty) oraz warzywa i owoce, zaś mięso i węglowodany są mocno ograniczone. Dieta ta nie powinna być stosowana dłużej niż tydzień, jednak zalecane jest podawanie do obiadu zupy kapuścianej.

Przepis na zupę I:
6 dużych cebul, 2 zielone papryki, puszka koncentratu pomidorowego, gałązka selera naciowego i główka kapusty. Przygotowanie: wszystkie składniki pokroić i ugotować przyprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać kostkę rosołową lub sos sojowy.

Przepis na zupę II:
Zagotować 2 szklanki wody z małą puszką koncentratu pomidorowego i poszatkowaną jedną główką kapusty.

Przykład:
Śniadanie:
Do wyboru
1. 2 jajka i 3 łyżki wody wymieszać z solą i pieprzem, wylać na patelnię. Dodać 30 g szynki. Do tego jedna kromka razowego chleba.
2. 2 kromki razowego chleba posmarować masłem, położyć 20 g chudego białego sera, posmarować niskokaloryczną konfiturą.
3. 1 kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, plasterek chudej wędliny, 1 pomidor.
4. 3 łyżki płatków owsianych wymieszać z 3 łyżkami chudego jogurtu. 1 małe jabłko pokroić w kostkę i dodać do płatków.


Obiad:
Do wyboru
1. Ryba z kapustą.
2. Koszyczki z wędliny z kapustą.
3. Zupa z kapusty z ziemniakami.
4. Zapiekany bigos.


Kolacja:
Do wyboru
1. Placek z tartych kartofli z jabłkiem i kapustą, dodatkiem tuńczyka i płatków owsianych.
2. Sałatka z kapusty, pomidorów, ziemniaków i szynki z dodatkiem cykorii i natki pietruszki.
3. Czerwona kiszona kapusta z piersią indyczą, buraczkami, kawałkami gruszki i chrupkim pieczywem.
4. Kromka chleba z kapustą posypaną kminkiem oraz plasterkami sera oscypka (można pokropić olejem).




Dieta śródziemnomorska

Założenia:
Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii i południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego, w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób wpłynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów i to jak wykazały badania naukowe - z dobrym dla ich zdrowia skutkiem. Odnotowuje się tam najmniej przypadków choroby niedokrwiennej oraz zawałów serca. Średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa. Mimo to dieta śródziemnomorska nie jest wcale uboga w tłuszcze, w rzeczywistości mieszkańcy tych krajów jedzą dużo więcej tłustych potraw niż Polacy czy pozostali Europejczycy. Istnieje jednak wielka różnica w rodzaju spożywanych tłuszczów - w diecie tej ponad 3/4 kalorii, dostarczanych przez lipidy pochodzi z oliwy, zawierającej jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszczu zwierzęcego jest natomiast bardzo niewielu, poza korzystnym dla zdrowia tłuszczem rybim, dostarczającym kwasów omega-3. Naukowcy uważają, że to właśnie spożywanie nienasyconych tłuszczów, jako głównego składnika diety, jest tym czynnikiem, który oddala ryzyko zgonu z powodu różnych chorób. Nie należy się więc dziwić, że oliwa jest niekiedy nazywana eliksirem młodości". Oliwa z oliwek stanowi podstawowe źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwmiażdżycowe, dostarcza ona również ważnego antyoksydantu, jakim jest witamina E. Ostatnio stwierdzono, że oliwa z oliwek zawiera też wiele innych związków o charakterze antyoksydacyjnym. Warto nadmienić, że zbliżone do niej właściwości ma także popularny u nas olej rzepakowy bezerukowy, który zawiera większe ilości witaminy E. Wyjątkowe miejsce w diecie śródziemnomorskiej zajmują ryby morskie i owoce morza. Produkty te są również bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka, np. 100 gramowy filet zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Jest to ponadto białko lepiej przyswajalne niż pochodzące z wołowiny, wieprzowiny czy baraniny. W rybach znajduje się też wiele wapnia i fosforu, potrzebnych do utrzymania w dobrym stanie kości. Wyjątkowo cenny jest jod - bez niego nie mogłaby funkcjonować tarczyca. Trzeba jednak wiedzieć, że jod zawierają tylko morskie gatunki ryb. Z kolei owoce morza - ostrygi, kraby, małże, krewetki - są bogatym źródłem cynku, poprawiającego pracę całego systemu nerwowego. Dieta śródziemnomorska bazuje na dużych ilościach gotowanych i surowych warzyw oraz owoców, ponadto na pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach. Występuje w niej dużo potraw z całymi ziarnami zbóż, orzechami i warzywami strączkowymi, które są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, chroniącego przed nowotworem jelita grubego. Stosunkowo niewiele je się mięs, zwłaszcza czerwonego (do 3-4 posiłków w tygodniu), przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia ryb, głównie morskich oraz drobiu. Ponadto potrawy są często przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Niewiele u używa się soli, za to mnóstwo przypraw, w tym bazylię, rozmaryn, oregano, tymianek, szałwię, kminek, z których wiele zawiera silne przeciwutleniacze, chroniące przed miażdżycą. W diecie śródziemnomorskiej spożywa się średnią ilość produktów mlecznych, głównie w postaci chudych twarogów i jogurtów. Dopuszcza ona picie umiarkowanych ilości wina. Przy czym naukowcy już dawno dowiedli, że najbardziej korzystne jest wino czerwone, posiadające szczególne działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Ponadto należy pić duże ilości wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Dieta śródziemnomorska pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, nie jest ciężkostrawna, ponieważ mięso występuje w niej w ograniczonej ilości, a ponadto obce jest jej zagęszczanie zup i sosów śmietana lub mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze w folii, na ruszcie oraz grilu. Należy jednak unikać smażenia w wysokich temperaturach i nigdy nie używać powtórnie tej samej oliwy. Warzywa są spożywane w postaci gotowanej oraz co jest jeszcze korzystniejsze dla zdrowia - na surowo. Sałatki podaje się jako dodatek, ale też często jako osobne danie. Często można usłyszeć opinie, że dieta śródziemnomorska, ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu) nie pozwala schudnąć. Nie jest jednak prawdą. Makaron z warzywami, a nawet chudą rybą czy drobiem nie tuczy. Niebezpieczny staje się dopiero w towarzystwie tłustego sosu. Stosowany w regionie Morza Śródziemnego model odżywiania jest uważany za najzdrowszy wśród diet naturalnych. Wiele badań wykazało, że dieta ta wywiera znaczący wpływ na zmniejszenie zagrożenia chorobami, powstającymi na tle wadliwego żywienia. Dieta śródziemnomorska stosowana w odpowiednich proporcjach, dostarcza wystarczających ilości energii białka, tłuszczu, wszystkich witamin i składników mineralnych oraz błonnika, choć niektórzy dietetycy zwracają uwagę, że tworzą ją produkty z mała ilością bardzo potrzebnego organizmowi kwasu foliowego i cynku. Stopniowe wprowadzenie tej diety w rodzinie, od najmłodszych lat, może stanowić istotny elementy prewencji chorób, powstających na tle wadliwego żywienia, w tym przede wszystkim choroby niedokrwiennej serca i nowotworów. Osoby dorosłe mogą stosować dietę śródziemnomorską przez całe życie. Dostarcza ona więcej białek pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego, co jest ze wszech miar korzystne. Dużo w niej warzyw i owoców, dzięki czemu zapewnia potrzebną ilość witamin oraz minerałów. Przygotowanie posiłków nie wymaga jakichś szczególnych zabiegów. Ten sposób odżywiania jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia, stąd warto go propagować jako doskonałe uzupełnienie ćwiczeń fizycznych. Aby pozbyć się nadwagi, dzienny jadłospis powinien dostarczać (w 5 posiłkach) najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.




Dieta dr. Kwaśniewskiego (Żywienie optymalne)

Założenia:
Żywienie optymalne opracował, ponad 20 lat temu, na podstawie ogólnych reguł biochemii i fizjologii dr Jan Kwaśniewski. Zasady tego żywienia zostały przebadane na zwierzętach, a później sprawdziły się na chorych. Przed 10 laty udowodniono na podstawie doświadczeń przeprowadzonych w Katedrze Higieny Akademii Medycznej w Łodzi, że żywienie optymalne w żadnym razie nie szkodzi chorym, a w bardzo wielu przypadkach pomaga. Dieta jest chwalona przez stosujących i nagminnie potępiana przez lekarzy. Opiera się na założeniu, że człowiek może sam się wyleczyć z wielu chorób pod warunkiem, że dostarczy organizmowi odpowiednie paliwo czyli tłuszcz. Zalecane spożycie białka na dobę wynosi 30-50g (zalecane jest białko zwierzęce), w początkowym okresie po przejściu na tą dietę ilość białka może wynosić 100-130g i powoli powinno się ją redukować. Proporcje między białkiem - tłuszczem - węglowodanami powinny wynosić 1:2,5 - 3,5:0,5. Jeść możemy tyle aby być sytym, przy zachowaniu powyższych proporcji. Dr Jan Kwaśniewski jest przeciwnikiem wszelkiego rodzaju postów i głodówek. Dieta ta jest także o działaniu odchudzającym. Z produktów mlecznych najwartościowsze dla nas są: masło (o zawartości tłuszczu, co najmniej, 82,5%), śmietana (od 30% tłuszczu), ser biały (od 30% tłuszczu), ser żółty (60% tłuszczu w suchej masie). Z mięs najwartościowsza jest wieprzowina, ponieważ jej skład chemiczny jest najbardziej zbliżony do składu ciała ludzkiego. Najlepsze są jednak podroby: serce, wątroba, móżdżek i nerki. Wszystkie wymienione produkty zawierają dużo tłuszczu, czyli źródło energii oraz wartościowe białko, które służy jako materiał do budowy i wymiany komórek naszego ciała. Podobnie jak białko i tłuszcze, tak i węglowodany mogą być lepsze i gorsze. Cukry ze skrobi wchłaniają się wolniej z przewodu pokarmowego i dlatego nie powodują nagłych wahań poziomu glukozy we krwi. Dorosły człowiek powinien spożywać około 50g węglowodanów na dobę, a dokładniej mówiąc 0,8g na kilogram należnej wagi ciała. Jeżeli spożywa się dużo węglowodanów, to organizm musi przekształcić je w tłuszcze. Wymaga to dużego zużycia białka, witamin, soli mineralnych i energii. Dlatego najlepiej spożywać tłuszcze gotowe, z których węglowodany powstawać nie mogą. Natomiast z węglowodanów tłuszcze powstają szybko. Głównym składnikiem diety są tłuszcze. Jedną trzecią ilości tłuszczów stanowi białko, a tylko tyle co połowa ilości białka wolno zjadać węglowodanów. Powstaje stosunek B T W (Białko : Tłuszcz : Węglowodany) 1:2,5 - 3,5:0,5. Po przystosowaniu się organizmu do diety (okres przebudowy), a więc po 2-3 tygodniach u ludzi młodych i zdrowych, a po około 6 tygodniach, lub dłużej u starszych, zapotrzebowanie na białko zmniejsza się. Wówczas proporcja Białka:Weglowodany 1:0,5; zmienia się na 1:1. Mogą być tutaj pewne różnice w zależności od wieku, wysiłku fizycznego i różnych dolegliwości. Ludzie otyli powinni w pierwszych miesiącach zmniejszyć ilość tłuszczu do 1-2 gramów na 1 gram spożywanego białka, gdyż spalają własne tłuszcze. Proporcja dla człowieka dorosłego, młodego i zdrowego, aktywnego zawodowo to 5 gram tłuszczu na 1 gram białka, ponieważ nie buduje już swego organizmu, a potrzebuje dużo energii. Dziecko, które rośnie i rozwija się potrzebuje więcej białka. Mogą być też niewielkie rozbieżności u ludzi chorych. W Arkadiach na terenie całego kraju pod fachowym okiem lekarzy i dietetyków optymalnych wracają do zdrowia pacjenci cierpiący na schorzenia uważane, przez współczesną medycynę, za nieuleczalne, takie jak cukrzyca typ I i II, astma, stwardnienie rozsiane, miażdżyca, choroby zwyrodnieniowe stawów i kręgosłupa i inne. Aby osiągnąć takie efekty należy przestrzegać zasad żywienia optymalnego.
Produkty zalecane w diecie:

-Tłuszcze zwierzęce ? smalec, słonina, boczek, sadło, szpik kostny, -masło,
-Jajka kurze (głównie żółtka),
-Sery,
-Śmietana (od 30% tłuszczu),
-Mięso wieprzowe, tłuste,
-Podroby,
-Galarety podrobowe i mięsne,
-Tłuste wywary i rosoły,
-Wędliny tłuste, a najlepiej podrobowe (salcesony, pasztetowe, kaszanka),
-Drób (tylko tłusty: gęś, kaczka),
-Ryby tłuste, smażone na smalcu.

Produkty dozwolone w diecie:

-Mleko ? najtłustsze, a najlepiej z dodatkiem śmietany,
-Warzywa o małej ilości węglowodanów z dodatkiem tłuszczu (np. fasola -szparagowa polana masłem),
-Ziemniaki (około 100g) z tłuszczem lub w postaci frytek na smalcu,
-Owoce jagodowe, mało-słodkie (porzeczki, maliny, jeżyny, agrest, -poziomki, truskawki),
-Orzechy, migdały, wiórki kokosowe,
-Kawa, herbata, majonez, przyprawy.

Produkty zabronione w diecie:

-Cukier (wszystkie słodycze),
-Miód,
-Przetwory owocowe (dżemy, kapusty, powidła),
-Ryż, kasza,
-Chleb i inne pieczywo,
-Potrawy mączne (kluski, makarony, ciastka),
-Warzywa i owoce o dużej zawartości węglowodanów,
-Mąka ziemniaczana i zbożowa (dopuszcza się niewielkie ilości w -przepisach optymalnych), budynie, kisiele,
-Ziarna grochu i fasoli,
-Napoje słodkie.

Dieta dla grupy krwi 0

Założenia:
Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową, pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób

-Wskazane: Baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.

-Unikać: Bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza
-Wskazane: Aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
Unikać: Barakudy, kwaioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał
-Wskazane: Nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe.
Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze
-Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
-Unikać: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki
-Wskazane: Pestki dyni, orzech włoski.
-Unikać: Maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
-Wskazane: Fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
-Unikać: Fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża
-Wskazane: Nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
-Unikać: Kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut,pszenicy skrobi.

Chleb i grzanki
-Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela.
-Unikać: Angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

Ziarna i makarony
-Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
-Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa
-Wskazane: Boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
-Unikać: Awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tamer




Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 23:24, 04 Mar 2007    Temat postu:

She can f*ck! She can piss!
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Akwarystyczne Strona Główna -> Dietetyka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin